Het juiste inkoopplan zorgt voor een hoger marge

02-04-2023

Het maken van een inkoopplan voor mode kan helpen bij het bepalen van de juiste assortimenten en het optimaliseren van uw inkoopproces. Hieronder vindt u enkele stappen die u kunt nemen bij het maken van een inkoopplan voor mode.

  1. Analyseer uw verkoopgegevens: Bekijk de verkoopgegevens van de afgelopen seizoenen om te bepalen welke producten goed hebben verkocht en welke niet. Dit kan u helpen bij het identificeren van trends en het bepalen van de voorraadniveaus.

  2. Onderzoek de markt: Houd de laatste modetrends in de gaten en onderzoek wat uw concurrenten aanbieden. Door op de hoogte te blijven van de trends in de markt, kunt u beter bepalen welke producten u moet inkopen en welke niet.

  3. Maak een assortimentsplan: Op basis van de verkoopgegevens uit het kassasysteem en marktonderzoek, kunt u een assortimentsplan opstellen. Dit plan bevat de verschillende categorieën producten die u wilt aanbieden, evenals de hoeveelheid die u van elk product wilt inkopen.

  4. Bepaal uw inkoopbudget: Stel een inkoopbudget op dat past bij uw assortimentsplan. Houd rekening met de verwachte verkoop en de inkoopprijzen van de producten.

  5. Zoek leveranciers: Ga op zoek naar leveranciers die de producten kunnen leveren die u wilt inkopen. Maak afspraken over prijzen, betalingstermijnen en leveringsvoorwaarden.

  6. Maak een inkoopplanning: Maak een inkoopplanning waarin u de data en hoeveelheden van de inkoopmomenten vastlegt. Dit kan u helpen bij het plannen van uw voorraadbeheer en het voorkomen van te grote of te kleine voorraden.

  7. Evalueer en pas aan: Evalueer uw inkoopplan na elke seizoen en pas het aan waar nodig. Door het inkoopplan regelmatig te evalueren, kunt u het optimaliseren en betere resultaten behalen.

Door deze stappen te volgen en het maken van een goed doordacht inkoopplan, kunt u uw inkoopproces voor mode optimaliseren en ervoor zorgen dat u de juiste producten op het juiste moment en tegen de juiste prijs in huis heeft met als resultaat een hogere bruto winst marge.


Bron: Emerce

Inkoopplan mode

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en of demonstratie

Kassasysteem configurator

Wilt u een offerte voor een kassasysteem?