Alles wat je moet weten over Inventariseren

03-10-2023

Inventariseren - het klinkt als een hele klus, toch? Veel ondernemers schuiven het maken van hun inventaris liever voor zich uit. Maar waarom is dit zo? Simpelweg omdat het tellen van elk product in je winkel veel tijd en inspanning vergt.

De meeste ondernemers voeren inventarisaties uit buiten de gebruikelijke openingstijden van hun winkel of sluiten de winkel tijdelijk om hun voorraad te tellen. Beide oplossingen zijn verre van ideaal. Maar, zelfs als inventariseren niet je favoriete taak is, is het toch van groot belang. Het waarborgt de nauwkeurigheid van je voorraadniveaus, minimaliseert verlies en zorgt ervoor dat je altijd de juiste hoeveelheden producten op voorraad hebt om aan de vraag te voldoen.

In dit artikel bespreken we de volgende thema's:

 1. De betekenis van inventarisatie
 2. Wat houdt een cyclustelling in?
 3. Waarom is inventarisatie van essentieel belang?
 4. Zeven handige tips voor een precieze inventarisatie
 5. Omgaan met afwijkingen in de voorraad
 6. Een controlelijst voor post-inventarisatie

Laten we beginnen met de definitie van inventarisatie.

Inventarisatie: Inventariseren omvat eenvoudigweg het tellen van alle producten in je winkel. Gewoonlijk wordt dit uitgevoerd door een aangewezen medewerker of een team, afhankelijk van de omvang van je voorraad. Zij noteren de aantallen van elk product in je winkel en magazijn. Dit kan handmatig op papier gebeuren, maar digitaal is vaak de betere optie voor een nauwkeurig overzicht.

Wat is een cyclustelling? Bij een cyclustelling, ook wel bekend als een gedeeltelijke inventarisatie, tel je continu specifieke delen van je voorraad. Het voordeel hiervan is dat je te allen tijde een nauwkeurig beeld hebt van je voorraadniveaus zonder dat je overuren moet maken of je winkel tijdelijk moet sluiten. Cyclustellingen worden beschouwd als een van de meest doeltreffende methoden voor inventarisatie in de detailhandel.

Waarom is inventarisatie belangrijk? Het hoofddoel van zowel volledige inventarisaties als cyclustellingen is om te verifiëren of de geregistreerde voorraad in je winkel overeenkomt met de werkelijke voorraad. Retailers maken gebruik van een combinatie van cyclustellingen en volledige inventarisaties om voorraadniveaus af te stemmen, verlies vast te stellen en gedurende het hele jaar een nauwkeurig overzicht van de voorraad te behouden.

Zeven strategieën voor een nauwkeurige inventarisatie: Beide methoden, volledige inventarisaties en cyclustellingen, hebben hun voordelen. Overweeg bijvoorbeeld om wekelijks cyclustellingen uit te voeren en tijdens rustige periodes na de feestdagen een volledige inventarisatie te plannen. Hier zijn zeven praktische strategieën om je te helpen:

 1. Maak gebruik van inventarisatietechnologie: Gebruik digitale hulpmiddelen om je voorraad nauwkeurig te tellen en bij te houden.
 2. Kies je tellers zorgvuldig: Selecteer ervaren medewerkers die vertrouwd zijn met je producten en de lay-out van je winkel.
 3. Plan volledige inventarisaties vooraf: Zorg voor een duidelijke planning en breng je team ruim van tevoren op de hoogte.
 4. Creëer een plattegrond van je winkel en magazijn: Dit helpt je tellers om efficiënt te werken.
 5. Label dozen en schappen: Houd je magazijn georganiseerd en overzichtelijk.
 6. Informeer je inventarisatieteam: Zorg ervoor dat alle teamleden goed op de hoogte zijn van hun taken.
 7. Toon waardering voor je inventarisatieteam: Erken het harde werk van je team, vooral als de inventarisatie buiten de reguliere openingstijden plaatsvindt.

Hoe te handelen bij afwijkingen in de voorraad: Tijdens het inventariseren is het waarschijnlijk dat je verschillen in voorraad zult tegenkomen. Het is cruciaal om de oorzaak van het probleem te achterhalen en passende maatregelen te nemen.

Raadpleeg de volledige blogpost voor meer informatie over het omgaan met afwijkingen in de voorraad.

Een checklist voor na de inventarisatie: Na de inventarisatie zijn er nog enkele belangrijke taken om de nauwkeurigheid van je voorraad te waarborgen. Deze checklist helpt je om alles in orde te brengen.

Voor de volledige blogpost met de checklist en verdere details over het inventariseren van je voorraad, nodigen we je uit om verder te lezen.

Inventariseren is een onmisbaar onderdeel van doeltreffend voorraadbeheer. Het vergt planning, organisatie en toewijding, maar de voordelen zijn zeker de moeite waard. Een goed beheerde voorraad resulteert in minder afwijkingen, efficiëntere inkoop en een betere klantenservice.

Als je meer wilt weten over hoe KassaCompany je kan ondersteunen bij het inventariseren van je winkelvoorraad, neem dan gerust contact op met een van onze experts en ontdek het zelf.

Voorraad telling

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en of demonstratie

Kassasysteem configurator

Wilt u een offerte voor een kassasysteem?