Opstellen van een inkoopplan voor de mode

08-08-2023

Een inkoopplan voor de mode is een strategisch document dat de richtlijnen en doelstellingen bepaalt voor het inkopen van modeartikelen voor een bepaalde periode, meestal een seizoen. Hieronder volgt een algemeen stappenplan voor het opstellen van een inkoopplan voor de mode:

Analyse van de markt en trends: 

Begin met het analyseren van de markt en identificeer de huidige trends in de mode-industrie. Bestudeer het gedrag van de consumenten, de concurrentie, de vraag en aanbodverhoudingen, en eventuele opkomende trends.

Vaststellen van doelstellingen: 

Bepaal de doelstellingen van het inkoopplan. Dit kan bijvoorbeeld het vergroten van de omzet, het verbeteren van de winstmarges, het verhogen van de klanttevredenheid, of het uitbreiden van het assortiment zijn. De doelstellingen moeten specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn.

Budgettering: 

Stel een budget op voor de inkoopactiviteiten. Het budget moet rekening houden met de verwachte verkoopvolumes, inkoopprijzen, marketingkosten en andere relevante uitgaven. Zorg ervoor dat het budget realistisch is en past bij de gestelde doelstellingen.

Leveranciersselectie: 

Identificeer en selecteer betrouwbare leveranciers en fabrikanten die voldoen aan de kwaliteitsnormen en prijsvereisten van jouw bedrijf. Onderhandel over de inkoopprijzen, leveringsvoorwaarden en andere contractuele aspecten om de beste deal te krijgen.

Inkoopassortiment bepalen: 

Bepaal welke modeartikelen je wilt inkopen op basis van de marktanalyse, de doelstellingen en het budget. Denk hierbij aan het vaststellen van de juiste mix van merken, stijlen, maten en prijspunten die aantrekkelijk zijn voor jouw doelgroep.

Inkoopplanning: 

Maak een gedetailleerde inkoopplanning op basis van de seizoenen, modecollecties en verwachte verkooppatronen. Houd rekening met de doorlooptijd van productie en levering bij het bepalen van de juiste besteltijden.

Voorraadbeheer: 

Implementeer effectieve voorraadbeheerpraktijken om over- of onder voorraad te voorkomen. Zorg voor een evenwichtige voorraadniveau om aan de vraag van klanten te voldoen zonder onnodige kosten.

Beoordeling en optimalisatie: 

Evalueer regelmatig de prestaties van je inkoopplan aan de hand van relevante KPI's, zoals omzet, winstmarges, voorraadomzetratio, klanttevredenheid en mode-acceptatie. Pas het inkoopplan aan op basis van de verkregen inzichten om continu te verbeteren.

Samenwerking en communicatie: 

Zorg voor een goede samenwerking en communicatie met andere afdelingen binnen je organisatie, zoals verkoop, marketing en merchandising. Zij kunnen waardevolle input leveren en helpen bij het afstemmen van het inkoopplan op andere bedrijfsactiviteiten.

Duurzaamheid: 

Overweeg duurzaamheidsaspecten in je inkoopplan, zoals het inkopen van ethisch geproduceerde modeartikelen, het verminderen van afval en het bevorderen van milieuvriendelijke praktijken. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de mode-industrie en kan ook waarde toevoegen aan je merk. 

Dit stappenplan kan dienen als leidraad bij het opstellen van een inkoopplan voor de mode. Het is belangrijk om het plan aan te passen aan de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw bedrijf.

Wat is StoreContrl® Cloud?

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en of demonstratie

Kassasysteem configurator

Wilt u een offerte voor een kassasysteem?