Kassasysteem, kasregister of POS: Welke kassa heb ik nodig?

17-12-2021

Een centraal onderdeel van de detailhandel is natuurlijk de kassa, maar deze komt in meerdere variaties: kasregisters, kassasystemen, POS systeem en iPAD kassa.

Vroeger had het kasregister de overhand, maar tegenwoordig vallen kassasystemen steeds meer in de smaak. Kassasystemen, ook wel POS-systemen genoemd, zijn namelijk vaak kostenefficiënter dan de reguliere cash-kassa. Zaken die juist voornamelijk met cash werken zullen hierin misschien minder geïnteresseerd zijn. 

Laten we een kijkje nemen naar de verschillende opties van kassasystemen en de normale kassa, om uit te zoeken welk kassasysteem voor wie het best geschikt is.

Kasregister

Zoals de naam suggereert is het kasregister - ook wel kassa genoemd - een speciale machine voor cashbetalingen. Een kasregister voert uitsluitend deze functie uit, op zichzelf. Hij is niet verbonden aan een digitaal kassasysteem, en kan niet per se overweg met apparatuur van derden.

Alhoewel de ingebouwde kassalade een ideale oplossing betekent voor cashbetalingen, kan je ook kaarttransacties intoetsen met de juiste knop, nadat je de kaartbetaling met een aangesloten pinautomaat hebt ontvangen. De belangrijkste functies zijn dus:

 • Een verkooppunt om transacties te registreren
 • Inclusief kassalade
 • Met ingebouwde bonprinter
 • Beschikt over drukknoppen om verkopen in te voeren
 • Meestal inclusief elektronisch scherm
 • Soms inclusief een scherm gericht naar de klant
 • (Gelimiteerde) integratie met andere hardware

Kassasysteem (POS)

Een kassasysteem of POS-systeem biedt veel meer functionaliteit dan een kasregister. In plaats van een kassa met ingebouwde kassalade en bonprinter, kan een POS-systeem uit allerlei verschillende onderdelen bestaan. Dit omvat bijvoorbeeld touchscreens (of een zelfstandige tablet), barcode-scanners, kaartlezers en bonnenprinters. Om te functioneren vereist dit systeem speciale kassa-software.

Alhoewel de basis functie simpelweg het verwerken van betalingen is, kan een kassasysteem veel meer inzicht geven in de organisatie. Via de meeste kassasystemen kan je bijvoorbeeld jouw inventaris bekijken, voorraden beheren, realtime rapportages inzien door in de loggen via een webbrowser, klantaankopen registreren en veel meer.

Met andere woorden: een kassasysteem helpt jou om jouw zaak efficiënter te beheren, zodat je minder handmatig werk hoeft uit te voeren. Het systeem biedt daarnaast speciale functies om verkoop te stimuleren. Dit zijn de belangrijkste functies van kassasystemen:

 • Apparatuur en POS-software die samen een verkooppunt vormen
 • Functies om jouw zaak te beheren, niet alleen de verkooppunt
 • Bestuurbaar vanaf een touchscreen
 • De software draait op de computer, tablet en smartphone
 • Speciale tools voor verkoop-analyse bereikbaar vanaf een losstaande computer of browser
 • Afhankelijk van de software kan deze functioneren op een PC of Tablet 

Welke moet ik kiezen?

Hulp nodig bij het kiezen van een juist kassasysteem? We helpen u graag verder. Vul uw gegevens in via de kassa configuratie en kunnen op basis hiervan een passend voorstel maken.

Welke kassa heb ik nodig?

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en of demonstratie

Kassasysteem configurator

Wilt u een offerte voor een kassasysteem?