Verbeter Efficiëntie en Succes in de Detailhandel met StoreContrl® Cloud

16-09-2023

De QR-code van GS1 is in gebruik, sinds deze zomer kunnen klanten van GS1 zelf hun QR-code aanmaken. Deze QR-code kan artikelen identificeren én informatie bevatten als webadres, recept, installatie-instructie, houdbaarheidsdatum, serienummer en batchnummer. De consument kan met een smartphone toegang krijgen tot real-time informatie en retailers kunnen hierdoor processen efficiënter en duurzamer maken.

2027 volledig over op de QR-code van GS1
Bedrijven maken al gebruik van de QR-code met het slimmigheidje genaamd GS1 Digital Link. Retailers bereiden zich voor op de komst van de QR-code, zij moeten in 2027 gereed zijn om de QR-code te kunnen scannen aan de kassa.Wat betekent dit voor kassa's en het printen van barcodes?

  • Meer gegevens om te verwerken
  • Op de juiste manier gegevens moeten verwerken
  • QR-code goed op het product, juiste plek
  • Passend maken in je productielijn


De QR-code van GS1 gaat enorme mogelijkheden bieden. Dit betekent ook dat het impact gaat hebben op processen van jouw klanten.


Bron: gs1.nl

Voordelen van een Qr-code

Een QR-code (Quick Response-code) is een tweedimensionale code die informatie bevat die snel kan worden gelezen door apparaten, zoals smartphones, met behulp van hun camera's. QR-codes werden oorspronkelijk ontwikkeld in 1994 door het Japanse bedrijf Denso Wave en werden aanvankelijk gebruikt voor het bijhouden van auto-onderdelen tijdens de productie. Sindsdien hebben ze zich echter verspreid en worden ze voor verschillende toepassingen gebruikt.

Een QR-code bestaat uit zwarte vierkante blokken gerangschikt op een witte achtergrond. Deze blokken vormen een patroon dat informatie in de vorm van tekst of een webadres (URL) kan bevatten. Wanneer een apparaat met een camera, zoals een smartphone, de QR-code scant, interpreteert de software de informatie die in de code is ingesloten.

De toepassingen van QR-codes zijn divers en omvatten:

1. Kassasystemen 

In een kassasysteem kunnen QR-codes worden gebruikt voor snelle en efficiënte betalingen. Klanten kunnen de QR-code scannen met hun smartphone om betalingen uit te voeren zonder contant geld of een betaalkaart te gebruiken.

2. Productinformatie

Bedrijven kunnen QR-codes op producten plaatsen om klanten direct naar meer informatie, prijzen of aanbiedingen te leiden.

3. Loyaliteitsprogramma's

QR-codes kunnen worden gebruikt om klantenpunten vast te leggen en kortingen te verwerken in het kassasysteem.

4. Bonnen en kortingen

Winkels kunnen QR-codes uitgeven voor kortingen of coupons die klanten kunnen inwisselen bij het afrekenen.

5. Snelle transacties

QR-codes kunnen zorgen voor efficiëntere transacties aan de kassa, omdat ze het proces van betalingen en informatie-uitwisseling versnellen.

Het gebruik van QR-codes in kassasystemen biedt voordelen zoals snelheid, gemak en veiligheid. Klanten kunnen snel en veilig betalen zonder fysieke betaalmiddelen te gebruiken, en bedrijven kunnen informatie verzamelen en verwerken voor transactiegeschiedenis, voorraadbeheer en klantrelatiebeheer.

Om QR-codes voor een kassasysteem te gebruiken, moet de software van het kassasysteem QR-code-generatie en -scanning ondersteunen, en klanten moeten beschikken over apparaten met camera's en QR-codelezer-apps.

Wat is een qr-code?

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en of demonstratie

Kassasysteem configurator

Wilt u een offerte voor een kassasysteem?