Hoe werkt een kassasysteem?

22-09-2020

Een kassa systeem is voor bedrijven in detailhandel en vele andere branches, onmisbaar geworden. Een kassa heeft namelijk een belangrijke functie en dat is de registratie van de producten of goederen, die er verkocht worden. Het systeem dient niet alleen voor uw bedrijf als handig middel om af te rekenen, maar de registratie van gegevens vormt ook onderdeel van de basisadministratie, dat gebruikt wordt voor de aangifte bij de Belastingdienst. Voor dat u een kassasysteem gaat kopen voor uw bedrijf is het nuttig om te weten hoe een kassa systeem functioneert en welke mogelijkheden er zijn op dat gebied. 

Werking van de kassa

Tegenwoordig zijn de mechanische kassa's achterhaald en worden er vooral elektronische kassasystemen gebruikt. Het doel van een kassa systeem is om artikelen af te rekenen, waarbij het ontvangen geld in de kassalade kan worden bewaard. Aan het einde van elke dag is het dan mogelijk om de omzet van de dag te bepalen. Voor de detailhandel is het kassa systeem met een barcodescanner bij uitstek geschikt. Met de barcodescanner kan de streepjescode op de verpakking van artikelen gescand worden. Daarbij kan op elk gewenst ogenblik gekeken worden welke productaantallen zijn verkocht. Zo kan de voorraadbeheer optimaal onder controle worden gehouden.

Bediening kassa systeem

Een kassa zal over het algemeen door een medewerker bediend worden met uitzondering van bijvoorbeeld de zelfscankassa of de universele kiosk, die bijvoorbeeld geschikt is voor de ticketverkoop. De bediening van kassa systemen is afhankelijk van het type kassasysteem. Zo zijn er kassa systemen met een touchscreen, maar kunt u ook de voorkeur geven aan een systeem met de bekende toetsen.

• Tablet kassa
• Kassa met barcodescanner
• Touchscreen kassa
• POS systeem

Kassarollen en inktlinten

Een kassa systeem dient voor de registratie van de verkochte artikelen, maar biedt ook de klant de mogelijkheid om een bewijs van het gekochte artikel of product in de vorm van een bonnetje gepresenteerd te krijgen. Daarvoor dient een kassa uiteraard over een kassarol te beschikken. Daarnaast kunnen kassa's de bon ook per mail versturen.